Parodontologija

UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA I POLIRANJE ZUBA

Ukoliko se zubni plak ne uklanja redovno, minerali iz pljuvačke se talože u njemu i formiraju zubni kamenac. Kamenac je čvrsta naslaga i ne može se ukloniti sa zuba samo četkanjem već ultrazvučnim aparatom i posebnim instrumentima u stomatološkoj ordinaciji.

Aparat za uklanjanje zubnog kamenca svojim vibracijama bezbolno i brzo uklanja sve naslage sa zuba. Na kraju se zubi poliraju abrazivnom pastom čime se uklanjanju zaostale pigmentacije nastale od hrane, pića i štetnih navika npr. kafa, čaj, crno vino, pušenje itd.

Na tako ispoliranu površinu plak i kamenac će se teže zadržavati i time se štite zubi i desni i dodatno prevenira dalji razvj parodontopatije. Redovnim kontrolama kod stomatologa može se na vreme uočiti i ukloniti kamenac pre nego što dovede do nastanka komplikacija.

 

GINGIVEKTOMIJA

Hirurška intervencija kojom se odstranjuje višak desni oko zuba. Procedura može biti indikovana iz više razloga:

  • u slučaju uvećanja desni kao posledica njihove iritacije,
  • u slučaju da su desni izražene i vidljive, zubi deluju sitno čime je narušena estetika osmeha (Gummy smile),
  • procedura produženja kliničke krunice zuba kada nema dovoljno zubne supstance za izradu fiksnog rada a prisutan je višak desni.

REŽANJ OPERACIJA

Hirurška procedura kojom se vrši čišćenje dubokih koštanih džepova uklanjanjem svih patoloških promena nastalih u desnima i koštanim zidovima parodontalnih džepova. Na taj način se omogućava regeneracija koštanih i mekih tkiva što dovodi do ponovnog učvršćivanja rasklaćenih zuba i rehabilitacije kompletnog potpornog aparata. Ukoliko je kost resorbovana i dovodi do znatnog klaćenja zuba, može se aplikovati veštačka kost i membrana.

Pošaljite upit