Ortodoncija

Prvi pregled kod specijaliste ortopedije vilica se preporučuje oko šeste godine kada kreću da niču stalni zubi. U slučaju dijagnostikovanja nepravilnosti položaja zuba ili zagrižaja, indikuje se nošenje ortodontskih aparata ili određena konzervativna terapija.

Neophodno je najpre uraditi detaljan specijalistički pregled i analizu. Ortodont pravi plan terapije na osnovu kliničkog pregleda, rendgen snimka i radnog modela izrađenog na osnovu Vašeg individualnog otiska.

Bitno je naglasiti da nikada nije kasno za nošenje ortodontskog aparata ali se kod odraslih osoba indikuju samo fiksni aparati jer je završen rast i razvoj vilica.

MOBILNI APARATI

U period mešovite denticije, između 6. i 12. godine, kada su prisutni i mlečni i stalni zubi, indikuju se mobilni ortodontski aparati. Kako samo ime kaže, pacijent sam postavlja i skida aparat iz usta. Nose se i danju i noću što je duže moguće i veoma su bitne motivacija za redovno nošenje, redovna oralna higijen i redovne kontrole.

Mobilni aparat može u potpunisti da reši problem ili da bude priprema za nošenje fiksnog aparata.

FIKSNI APARATI

Nakon što su iznikli svi stalni zubi, oko 12-te godine, indikuje se nošenje fiksnih ortodontskih aparata. Nakon pregleda i analize, u sledećoj poseti dolazite na postavku fiksnog aparata na zube.

Bravice se lepe na prednje površine zuba i povezuju metalnim lukom pomoću gumica. Na taj način, metalni luk vremenom pomera zube u željeni položaj. Bravice mogu da budu metalne ili estetske napravljene od plastike ili keramike.

Terapija traje između jedne i tri godine.  U cilju što bolje i brže terapije i radi sprečavanja komplikacija, od krucijalnog značaja su besprekorna oralna higijena i redovne kontorle kod specijaliste ortopedije vilica.

Pošaljite upit