Oralna hirurgija

VAĐENJE ZUBA

Kada se iscrpe svi pokušaju da se zub izleči i spasi, potrebno ga je izvaditi kako bi se sprečio nastanak daljih komplikacija.

Jednostavno vađenje, kada se zub lako izvadi u jednom komadu u roku od par minuta.

Komplikovano vađenje, kada okolnosti ne dozvoljavaju da se zub izvadi u jednom komadu nego mora da se separiše i vadi iz više delova. Time procedura postaje komplikovanija i zna da traje i oko 30min.

Hirurško vađenje, kada se od zuba moraju osloboditi okolne desni i kost da bi se izvadio. Radi se u sterilnim uslovima uz pomoć asistenta a pošto se desni nakon operacije ušivaju, zahteva dodatnu posetu za skidanje konaca nakon 7 dana. Sama procedura traje 30-60 min. 

RESEKCIJA VRHA KORENA ZUBA (APIKOTOMIJA)

Nakon što se zubni živac upali, zub mora na vreme i pravilno da se izleči. U suprotnom nasaje iritacija kosti oko vrha korena zuba koja rezultira formiranjem granuloma ili ciste. Ove promene mogu duže vremena biti bez simptoma i tek nakon više meseci izazvati jak bol i otok. Cista može znatno da naraste i razgradi veći deo vilične kosti pa je bitno što hitnije reagovati.

Ovakvo stanje zahteva hiruršku proceduru pod nazivom apikotomija, koja ukratko rečeno predstavlja uklanjanje procesa, granuloma ili ciste, sa vrha korena zuba zajedno sa delom vrha korena zuba u cilju spašavanja ostatka zuba u zubnom nizu. Nakon uspešno izvedene intervencije, sačuvani zub ostaje u vilici i nastavlja da obavlja svoju primarnu funkciju.

PREPROTETSKA HIRURGIJA

Postoje situacije kada uslovi u usnoj duplji nisu idealni za izradu planirane proteze. Tada je pre same izrade neophodna priprema koštanih i mekih struktura za adekvatno prihvatanje budućeg protetskog rada. Neke od tih preprotetskih priprema su:

  • frenektomija,
  • nivelacija (ravnanje) koštanog grebena,
  • uklanjanje fibroznog tubera,
  • uklanjanje pokretnog alveolarnog grebena.

FRENEKTOMIJA

Frenulum (resica) je sluzokožni nabor koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti i zavisno od anatomije može da bude previše razvijen. Tada prouzrokuje estetske i funkcionalne probleme kao što su razmak prednjih sekutića kod dece i nemogućnost izrade proteza kod odraslih i mora se hirurški ukloniti procedurom koja se naziva frenektomija.

Procedura je kratka, traje svega 30min, bezbolna i jedino zahteva dodatnu posetu nakon 7 dana radi skidanja konaca.

SINUS LIFT / AUGMENTACIJA

U slučaju kada nema dovoljno vilične kosti za ugradnju planiranog zubnog implanta, indikuje se ugradnja veštačke koja će to da omogući. Ako se ugrađuje na alveolarni greben  naziva se augmentacija, a ako se ugrađuje u vilični sinus gornje vilice naziva se sinus lift.

U svakom slučaju, hirurška procedura jeste kompleksna i zahtevna, ali je u potpunosti bezbolna. Radi se u strogo sterilnim uslovima uz pomoć asistenta i traje oko 60 min.

Pošaljite upit