Protetika

KRUNICE I MOSTOVI

Kada se izgubi toliko veliki deo krunice zuba posledicom karijesa, traume ili iz nekog drugog razloga, da se stavljanjem plombe neće dobiti željeni rezultat, indikuje se izrada fiksnog zubnog rada tj. krunica ili mostova. Izrađuju se od metal-keramike, kojima se daje prednost iz aspekta čvrstine ili od bezmetalne keramike koje su superiornije iz aspekta estetike.

Krunice se vezuju za preostali deo zuba čineći ga jačim, dajući mu oblik i boju prirodnog zuba i time poboljšavaju postojeći zub svojom bojom, oblikom i mehaničkim svojstvima.

Za razliku od plombe, procedura izrade krunica i mostova je znatno kompleksnija i zahteva više poseta:

 1. poseta- najduža i zahteva najviše strpljenja i podrazumeva:
 • preparacija zuba- ukanjanje viška zuba i formiranje mesta za buduću krunicu,
 • uzimanje otiska- pravljenje kalupa za izradu budućeg fiksnog rada,
 • izrada privremene krunice / mosta- ukoliko postoji potreba da se privremeni nedostatak zbrušenih zuba nadknadi, obično iz estetskih razloga, moguće je napraviti privremenu nadoknadu dok se definitivna ne izradi.
 1. poseta- nakon što se definitivna nadoknada izradi u zubnoj tehnici, ista se proba u ordinaciji nakon 2-3 dana,
 2. poseta- nakon 2-3 dana, pošto su i stomatolog i pacijent zadovoljni izrađenom nadoknadom, ista se definitivno cementira na zbrušene zube.

 

ZUBNE PROTEZE

Kada izrada mosta nije moguća zbog nedostatka prevelikog broja zuba, indikuje se izrada mobilne zubne nadoknade ili proteze, koju pacijent sam vadi i stavlja u usta. Kada nedostaju svi zubi izrađuje se totalna proteza a kada je nekoliko zuba i dalje prisutno u vilici indikuje se parcijalna proteza, čija se staiblnost može poboljšati njenim vezivanjem za preostale zube pomoću atečmena (kvačica) ili implante. Time se dobija kombinovani protetski rad.

Prednosti kombinovane protetske nadoknade u odnosu na obične su:

 • manja površina proteze- pacijentu je prijatnije i lakše se navikne,
 • stabilnost je bolja- olakšava se govor i žvakanje,
 • veza između mosta i proteze je skrivena- bolji estetski rezultati,
 • sile žvakanja raspoređene ravnomerno- smanjeno opterećenje čime se produžava vek trajanja kako preostalih zuba tako i protetskog rada.

FASETE (VINIRI)

U cilju maksimalne štednje zubne supstance, estetske problemele prednjih zuba moguće je rešiti pomoću zubnih faseta tj. vinira ili ljuspica, za čiju je izradu u najgorem slučaju neophodno brušenje samo prednjih površina zuba.

Mogu se indikovati u više situacija:

 • promena boje zuba,
 • promena oblika zuba- manji prelom, istrošenost sečivnih ivica,
 • loš položaj zuba- razmaknuti ili uvučeni zubi

Iz aspekta pristupačnosti i brzine izrade, prednost se daje direktnim tj. kompozitnim fasetama, ali pošto vremenom menjaju boju kao i svaka druga plomba, relativno su kratkog veka. Keramičke tj. direktne fasete, sa druge strane, kao i ostale fiksne zubne nadoknade su znatno trajnije ali procedura podrazumeva više poseta stomatologu.

Pošaljite upit