Dečja i preventivna
stomatologija

FLUORIZACIJA ZUBA

Dokazano je da fluor jača kako mlečne tako i stalne zube i sprečava nastanak karijesa pa se smatra najboljom preventivnom merom u očuvanju zdravlja zuba. Iz tog razloga, voda za piće se fluoriše a sve paste za zube u sebi sadrže određene koncentracije fluora. Međutim, danas se smatra da fluoridi ispoljavaju svoj antikariogeni mehanizam prevashodno lokalnim dejstvom.

Prema tome, u cilju prevencije nastanka karijesa indikuje se izlaganje zuba visokim koncentracijama fluora i radi se u situacijama kada se proceni da postoji visok rizik za nastanak karijesa, kao što su na primer:

  • početne karijesne lezije (bela mrlja),
  • više od jednog novodijagnostikovanog karijesnog zuba godišnje,
  • nošenje fiksnih ortodontskih aparata zbog otežane oralne higijene,
  • nicanje stalnih zuba zbog kariozne sredine u koju niču.

Najpre je neophodno ukloniti sve naslage sa zuba i posušiti ih. Nkon toga se aplikuje sredstvo visoke koncentracije fluora na sve površine zuba u trajanju od 5 minuta. Sredstvo može biti u obliku gela, pene ili laka a može se aplikovati direktno ili pomoću kašike tj. aplikatora.

Nakon tretmana, zube je potrebno dobro isprati od sredstva i narednih 30 minuta izbegavati hranu, piće i duvanski dim. Bilo bi najbolje proceduru ponoviti jednom godišnje.

Sama procedura je u potpunosti bezbolna, kratka i zanimljiva za decu ali je strogo neophodno srovoditi je u ordinaciji uz nadzor stomatologa.

ZALIVANJE FISURA

Zbog svoje anatomije, zubne fisure tj brazde predstavljaju jedno od glavnih predilekcionih mesta za nastanak zubnog karijesa. One znaju da budu toliko uske i duboke da je prosto nemoguće iščetkati zaostalu hranu iz njih.

Prema tome, u period kada tek niču bočni zubi, indikuje se njihovo zalivanje tečnim kompozitom kako bi se sprečio nastanak karijesa na tim mestima. Procedura je brza, laka i bezbolna.

Pošaljite upit