Poznata je činjenica da se u usnoj duplji nalazi veliki broj bakterija koje formiraju lepljivi film na zubima i desnima po imenu zubni plak. Ukoliko se duže vremena ne uklanja, njihovi štetni produkti iritiraju desni koje postaju crvene, otečene, bolne i počinju da krvare. Krvarenje je prvi znak parodontopatije.

Parodontopatija je oboljenje koje dovodi do razgradnje potpornog aparata zuba tj. kosti i tkiva koji drže zube u vilici. Zbog bezbolnog toka, pacijenti nisu svesni ozbiljnosti problema. Zubi postaju osetljivi tek nakon što se kost i desni oko zuba povuku, a vremenom počinju da se pomeraju i klate da bi na kraju ispali. Problem je u tome što je proces gubitka kosti nepovratan. Prilikom javljanja stomatologu, moguće je patološki proces zaustaviti i izlečiti ali nikako ponovo stvoriti izgubljenu kost bez korištenja veštačkih zamenika.

Uzrok nastanka parodontopatije mogu biti bilo koji faktori iritacije koji dovde do zapaljenja desni. Pored zubnog plaka i kamenca, to mogu biti i loši ispuni i protetske nadoknade, nepravilan oblik i položaj zuba itd. S toga je pravilna i redovna oralna higijena i redovne kontrole kod stomatologa svakih 6-12 meseci glavna preventivna mera u sprečavanju nastanka ali takođe i najvažnija mera lečenja parodontopatije.