Bruksizam predstavlja preterano i nesvesno škripanje i škrgutanje zubima koje se javlja noću tokom sna izazvano posledicom stresa i napetosti. Kao uzrok nastanka smatraju se i nepravilan položaj zuba, konzuacija antidepresiva itd. U slučaju da se dešava svesno u toku dana, naziva se bruksomanija.

Kao posledica škrgutanja, nastaju pukotine u gleđi, zubi se troše i postaju osetljiviji a povlačenje desni ukazuje na promene i na potpornim strukturama zuba. Menja se visina zagrižaja i položaj zuba čime dolazi i do promena u viličnom zglobu. To već za posledicu ima ozbiljnije problem kao što su glavobolja, bolovi u zglobu, mišićima, ušima, napetost, nervoza, umor mišića za žvakanje itd.

Bitno je što pre javiti se stomatologu radi sprečavanja daljih komplikacija. Terapija je relativno jednostavna. Na osnovu individualnog otiska izrađuje se silikonski štitnik (splint) koji se nosi noću i amortizuje sile žvakanja i sprečava škripanje zubima. Samo u težim slučajevima je neophodna i rekonstrukcija zagrižaja ortodontskom terapijom ili selektivnim brušenjem zuba.