Zubi i desni u trudnoći ne oboljevaju zbog nedostatka kalcijuma već usled neadekvatnog održavanja i hormonskih promena. Desni su same po sebi otečene i bolne zbog čega higijena postaje oskudnija što rezultira razvojem gingivitisa a kasnije i parodontopatije.

Savetuje se da ako trudnica oseti bilo kakve probleme vezano za zube i desni da se obavezno što pre javi stomatologu bez obzira na drugo stanje, jer  nijedna od stomatoloških procedura ne može da naškodi detetu. Jedino je važno naglasiti da se nalazite u drugom stanju.

Ako je žena pre trudnoće imala probleme sa zubima i desnima koji nisu otklonjeni, u trudnoći mogu zadati probleme. S toga se preporučuje pre trudnoće sanirati sve zube i pravilno održavati oralnu higijenu.

Trebalo bi posetiti stomatologa bar jednom u toku trudnoće. Drugo tromesečje se smatra najbezbednijim periodom za sprovođenje rutinske stomatološke terapije i eliminacije potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili nakon porođaja mogu izazvati teškoće. Za vreme trudnoće rade se samo neophodne urgentne stomatološke procedure. Bitno je omogućiti da se trudnica oseća udobno u stolici i da intervencija bude što kraća i bezbolnija.

Prvi i treći trimestar predstavljaju period kada se ne preporučuju stomatološke intervencije. Protetske nadoknade se uopšte ne izrađuju tokom trudnoće zbog promena na desnima a zna se da je snimanje zuba u potpunosti kontraindikovano.