Funkcija mlečnih zuba, pored funkcije žvakanja je da čuvaju mesto za nicanje stalnih zuba. Zato ih je bitno čuvati što duže, po mogućstvu do spontanog ispadanja i nicanja stalnog. To se postiže pravilnom edukacijom i motivacijom dece za pravilno i redovno održavanje oralne higijene u što ranijem uzrastu.

 

Nicanje prvih zuba počinje sa oko 6 meseci života i već u ovome period bi se trebalo početi sa oralnom higijenom. Zubi se trebaju čistiti dva puta dnevno, ujutru i uveče,  u trajanju od 2-3 minuta. Parče čiste gaze se namota oko kažiprsta ili se uzme štapić za uši i natopi mlakom vodom ili čajem od kamilice. Time se blago prebrišu i protrljaju mesta gde su zubi počeli da izviruju i niču, koja mogu biti crvena, otečena i bolna. Obavezno izbegavati uspavljivanje zašećerenim napitcima radi prevencije nastanka cirkularnog karijesa.

Kada dete napuni godinu dana, većina mlečnih zuba je već iznikla i trebalo bi početi sa pravilnim četkanjem zuba uz pomoć četkice za decu. Tek posle druge godine, kada se detetu može objasniti da ne sme da proguta pastu, počinje se stavljati pasta sa fluoridima za decu na četkicu veličine zrna pirinča do veličine zrna graška. Najbolje bi bilo pustiti dete da samo izabere četkicu i pastu kako bi mu bilo što zanimljivije.

 Pošto deca najbolje uče oponašanjem, treba biti primer svome detetu i pokazati kako i Vi pravilno i redovno četkate svoje zube. Nakon pravilnog pranja zuba, pohvaliti i nagraditi svoje dete. Treba probuduti u njemu radoznalost i raditi na tome da se četkanje zuba pretvori u rutinu i da se navika četkanja zuba ustali.

Za početak, roditelj je taj koji četka detetu zube i polako mu objašnjava tehniku pranja „kiša pada, trava raste“. U trećoj godini dete bi trebalo da je već sposobno da većinom samo očetka svoje zube vodoravnim pokretima a pomoć pri pranju bi trebala polako da prestaje sa polaskom u školu. Međutim, ni tada ne treba ostavljati dete samo već ga posmatrati i ispravljati eventualne greške.